A csőtisztító spirál használata

A csőtisztító spirál használata

Otthoni vízvezetékeink karbantartása nem egyszerű feladat. Azonban dönthetünk úgy, hogy minden felmerülő problémát mi oldunk meg, legalábbis egy bizonyos pontig, amikor már vízvezeték szerelő szakemberre lesz szükségünk.

A csőtisztító spirál, vagy más néven csőgörény akkor jut szerephez, amikor a duguláselhárító szerek vagy a házi csőpumpa már felmondta a szolgálatot.

Ez egy nagyon hajlékony drót, amelynek spirál formája van, és egy acélhuzallal mozgathatjuk. Tetszőleges hosszúságúra állíthatjuk. Több méretben is léteznek csőgörények, kialakításuk a cső átmérőjén múlik. 32 mm-nél keskenyebb csövekhez 10 mm-es spirál illik, a nagyobb átmérőjű csövekhez 16 mm vastag spirál passzol, míg a 100-200 mm átmérőjű vízvezetékhez már 22 mm vastag spirál kell.

A spirál lehet kézi eszköz, de gépi meghajtású is létezik. A lényeg ugyanaz, körkörös mozdulatokkal tisztítják vele a cső belsejét, a szennyeződésektől a cső teljes keresztmetszetén megszabadulunk. Persze a géppel hajtható csőgörény jóval hatékonyabb, mint egyszerű társa.

A csőtisztító spirál használatának megítéléséhez még nem feltétlenül van szakemberre szükségünk, de a vízvezetékszerelők sokszor hatékonyabb eszközzel rendelkeznek.

About Révai Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .