Milyen a vidéki konyha berendezése Magyarországon és külföldön? Melyik irányzatot kövessük? Színek, anyagok, bútorok, kiegészítők a vidéki, rusztikus, country, provanszi (provence) stílusú konyhához képekkel, ötletekkel. 

Vidéki konyha berendezése – milyen stílust válasszunk?

Bárhol járunk a világon, felismerhetjük a házakon, hogy polgári, előkelő, modern vagy éppen vidéki stílusú az adott épület. A vidéki stílusú konyhák alapvetően a falusi mezőgazdaságra épülő életmódot tükrözik.

Ha  belépünk egy vidéki stílusú ház konyhájába (és most nem a tájházakra gondolok) a következő berendezési tárgyak vagy belsőépítészeti megoldások közül többet is felfedezhetünk:

 • szőttesek
 • virágos népi hímzéses függönyök, terítők
 • természetes faburkolat
 • fehér meszelt falak
 • nyerstégla konyhapult
 • népi cserépedények
 • festett vagy rusztikus bútorok
 • kő- vagy keményfa padló
 • gerendás mennyezet

Magyarországon a falusi vagy parasztkonyha berendezési tárgyai eltérnek az angolszász country vagy a mediterrán jellegű dél-francia provanszi konyha berendezésének stílusától. A 21. században nem feltétlenül kell ragaszkodni egyik vagy másik stílushoz. Búboskemence nélkül is behozhatjuk az otthonunkba a vidéki bájt akár eklektikusan is.

Sokszor keveredik a vintage a vidéki stílussal. Mivel a vintidzses, nosztalgikus életérzésben benne van a falusi nagymamás, dédimamás hangulat. Sokszor pont a falusi házak padlásán akadunk egy-két olyan darabra, ami a vintage stílusú konyhánkhoz nagyszerűen passzol.

Vidéki stílusú konyha berendezése – Forrás: Anro

Magyar vidéki házak – parasztkonyhák

A magyar vidéki konyhák  berendezése meglehetősen egyszerű volt, kevés bútorral, de annál gazdagabban dekorált kiegészítőkkel. A  cserépből és  vasból készült, majd a 20. század fordulója utáni időkben bádog és zománcozott sütő- és főzőedények uralták a tér nagy részét és a tér nagy tér nagy részét,  hagyományos rend szerint elpakolva. (Kapitány Orsolya: tájházak berendezése) A falakat általában színe cseréptányérok sokasága díszítette, a fölső sorban olykor tálak függtek. A konyhában ezek tömeges elhelyezése fejezte ki a jómódot. 

Hollóházi és bélapátfalvi cseréptányérok a falon (Fotó: Mentusz Károly)

Hollóházi és bélapátfalvi cseréptányérok a falon (Fotó: Mentusz Károly)

Vidéki konyha provanszi stílusban

A provence-i (provanszi) stílus a híres régióban született Dél -Franciaországban, amely híres a levendulamezőiről, a francia Riviéráról, az enyhe éghajlatról, a tengerpart szépségéről, a művészeti városok varázsáról és magas színvonaláról konyhaművészetéről.

Az eleganciával, józansággal és diszkrécióval jellemezhető provanszi stílus. Ez tükröződik a konyha berendezésében is. Ha vintage konyhát mutatnak valahol, az  gyakran provanszi stílusjegyekkel is rendelkezik.

Elbűvölő provanszi stílusú konyha berendezés – Forrás: Hygge Design

A provence-i stílusú konyha a vintage színvilágát tükrözi: világos, pasztell árnyalatú: kék, zöld, sárga és krémszínű. Ha ezt a stílust választjuk a vidéki konyha berendezéséhez, azzal világosságot kölcsönözhetünk a térnek, és ugyanakkor nagyon meghitt lesz a környezetünk.

A felhasználandó anyagok közül a fa jelenléte vitathatatlan. A gyönyörű lágy árnyalatokra festett bútorok önmagukban is vintidzses hangulatot, de ugyanakkor életerőt is  kölcsönöznek.

Gyakran a provence -i stílusban megtalálható a kopott, elegáns, vintage, country, hygge stílusokból is … Mindezen stílusok közös vonása az, hogy képesek olyan miliőt teremteni, ahol a melegség és a vendégszeretet uralkodik, és ahol azonnal otthon érezhetjük magunkat.

Provance-i stílusú konyha – Forrás: Grassfire

Rusztikus stílusú konyha

A rusztikus stílusú konyha egyben vidéki stílusú konyhának is tekinthető. Az egyik fő különbség a vidéki és rusztikus konyhák között a szekrények, padlóburkolatok, bútorok és kiegészítők rusztikus, kopottas megjelenése. Itt a másik átfedés a vintage stílusú konyhával, hiszen vintage stílusra is jellemző a lepattogzott (antikolt) bútorok használata.  

A rusztikus konyha szinte minden berendezése újrahasznosított fából, antik fémekből, kovácsoltvasból, vintage üvegből és kézzel szőtt és hímzett textilből készül. Ebből látható, hogy a stílusjegyek keverednek, és nem is kell éles határt húzni az irányzatok között. Egyszerre lehet egy konyha vidékies, rusztikus és vintage. A rusztikus talán inkább az eredetiséget, a természetességet, míg a vintage az ódonságot hangsúlyozza.

Vidéki stílusú konyha: tégla, fa, fém – a természetesség jegyében – Forrás: http://fa-hej.hu/

Rusztikus, parasztház stílusú konyha: Nők Lapja

Vidéki konyha berendezése  – angol country stílus

A country stílusú konyhát szokták magával a vidéki konyhával azonosítani, de mi elsősorban az  angol vidéki konyhaberendezést értjük a country alatt, ami meghittség és természetességet áraszt. A country stílusú konyha hatalmas és rusztikus, melyet – a magyar parasztkonyhához hasonlóan itt is –  a mindennapok használati tárgyaival, lábasokkal, kerámiákkal díszítenek. Fő jellemzője az egyszerűség és a praktikum.

A country stílusú konyha berendezési tárgyai:

 • nyerstéglából épített konyhapult 
 • fonott kosarak 
 • szárazvirág
 • bádogvödör
 • boroshordó
 • régi csatos üvegek 

Az angol country konyhában  gyakran látunk természete, az eredeti állapotukban meghagyott anyagokat: 

 • nyersfát
 • követ
 • vesszőből font kosarakat
 • állatbőröket
 • gyapjút
 • egyszerű lakástextileket: vásznat és kézi szőtteseket. 

Az angol vidéki konyha színvilága natúr: fehér, halvány bézs vagy homokszínű, kevés földszínnel kiegészítve. 

A bútorok általában tömör fából, vagy fonott vesszőből készülnek. A motívumokra a kockák és a virágok jellemzők. Valójában a countryban nincsenek szigorú szabályok, a sokféle bútor és kiegészítő jól megfér egymás mellett.

Vidéki “Country” stílusú konyha – Forrás: Country Living

Rézedények és kockás kő – angol stílusú rusztikus vidéki konyha Forrás Pinterest

Vidéki konyha berendezése – bútorok és kiegészítők képekben

Kézműves tömör mahagónifából készült patinás bútor – Forrás: Loft&Vintage

A vintage konyhaszekrények és a vidéki stílusú konyhabútorok közös metszetében találjuk a rusztikus konyhaszigeteket, étkezőasztalokat, tálalószekrényeket stb.

Rusztikus vidéki stílusú konyhasziget többféle színben, fenyőfából – Forrás: Loft&Vintage

A következő tálalószekrény például tökéletesen illeszkedik több stílushoz, tehát megfér a vintage konyhabútorok és a vidéki stílusú konyhaszekrények között egyaránt.

Fenyő tálalószekrény klasszikus vidéki stílusban. Vintage kollekció a Loft&Vintage webáruháztól.

A legjobb, ha minden kiegészítőt egyesével szerzünk be, alaposan megfontolva, hogy illeszkedik-e a környezethez.

Nagyszerű vintage kiegészítő ez a konyhai mérleg – Forrás: Loft&Vintage

Szép kézimunka ez a Shabby Chic Vintage függöny – Forrás: Etsy

Vintage konyhacsempék rengeteg stílusban készülnek. Sokan retro konyha csempeként keresik. Divat a koptatott antikolt hatású natúr kőszínű csempék és járólapok használata.De a színes virágos vagy mediterrán hatású csempék is jól mutatnak a vintage vagy country stílusú konyhákban.

Kopottas hatású rusztikus burkolat – Forrás: Terrakotta 

Nyers téglafal a rusztikus hangulatért – Forrás: ruemag.com

Vintage étkészlet  – rusztikus kék mázas “Azzurro” kollekció – Forrás: Loft and Vintage étkészletek


KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK ÉS TÉMÁK:

KÉRED A HÁZTARTÁSI TÚLÉLŐKÖNYV

Háztartási túlélőkönyv

INGYENES 

HANGOSKÖNYV SOROZATÁT?

Ha IGEN, akkor add meg az e-mail címed, és már küldöm is.

⇓ ⇓⇓ ⇓⇓ ⇓

 

Túlélő háztartás. Egyszerűen jobb – jobb egyszerűen. Mit jelent ez?

 1. Két út, egy cél – úton a túlélő háztartás felé
 2. Zsuzsa megváltoztatja az életét – egy majdnem igaz történet
 3. Időbeosztás – az eltűnt órák nyomában
 4. A kevesebb több. A selejtezés áldásairól
 5. Egy mindenkiért – mindenki egyért
 6. A takarítás (nem) végtelen történet
 7. Nagymosás, ahogy nagyanyáinktól láthattuk
 8. A Heti Bevásárlás
 9. A Konyha Meghódítása…

 

Kérem az ingyenes hangoskönyvet erre az e-mail címre:

Ha szeretnéd elolvasni az eredeti könyvet, akkor rendeld meg kedvezményesen itt –> Harmat Kiadó

 

Powered by WordPress Popup