Önismeret – Dr. Bagdy Emőke videója

Az önmegvalósítás alapja a helyes önismeret.

Ebben a rövidfilmben Dr. Bagdy Emőke bemutatja az identitástudatunk kialakulásának szakaszait:

Önismereti zárlat 10 éves korunkig: Addig fogalmunk sincs arról, hogy kik vagyunk, de megtudjuk. – Hogy kitől?- a szülőktől. A szülő szeretettel fogadja a gyermek botladozását. 2,5 éves korban kialakul a dackorszak, mert a kisgyerek szociálisan megszületik, amikor, kimondja, hogy én. Azért mond nemet a szülői beavatkozásokra, mert próbára kell tenni e saját magát, hogy mire képes. Itt lehet a z első sebeket kapni: – Ne csináld, majd én megcsinálom helyetted!

3-5 éves kor azonosulás a szülőkkel.

Iskolás kor: teljesítés. A későbbi önértékelés itt kaphatja a halálos csapásokat szülőktől, tanároktól: – Ügyetlen vagy! Hülye gyerekem van! Ezek nagyon mélyen bevésődnek. Nem hisszük el, hogy képesek leszünk valamire. Szomorúan beletörődünk, hogy hülye gyerekek vagyunk, és nem is fogunk produkálni.

10 éves korban a jó pedagógus bátorító pedagógiát alkalmaz. Mindig azt mondja:  – Jól van! Majd meg tudod csinálni legközelebb. Tudom, hogy okos vagy.

További 10 évig az identitásunkat, önazonosságunkat építjük. Összerakjuk a téglákat, amelyeket eddig összegyűjtünk. Innen beszélhetünk az önismeretről, hogy mit tudunk önmagunkról.

  • Kialakul egy személyes énkép.
  • Van visszatükrözött énkép: hogy hat rád a cselekedetem.
  • Tulajdonított: azt hiszem, hogy azt hiszed, hogy… feltételezések
  • Ideál: ha én olyan lehetnék, mint te! Ezek a nagy barátságok alapjai: a másik rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amilyen én is szeretnék lenni. Ez a kamaszkor jellegzetessége.

Az énképben mindez benne van. Fontos a lélekszilárdság, ami kell ahhoz, hogy ne legyünk olyanok ,mint a kaméleon.

Korai zárás: gyerekek maradunk, mindig szükségünk van támaszra.

20-25 éves korban akkor beszélhetünk felnőtt személyiségről, ha kialakul az elköteleződésre való hajlandóság és a felelősségvállalás.  Ez szükséges a boldog párkapcsolathoz és a családi élethez.

A kisfilmet megtekintheted itt: Dr Bagdy Emőke: ÖNISMERET

 

 

About antikaotika

https://antikaotika.hu/mi-ez/ Antal-Pap Judit - antikaotika weboldalak - honlapkészítés - SEO SEO szakember, keresőoptimalizálás szakértő, web-designer, blogger Saját honlapok: Antikaotika, Antikaotika-design, Antikaotika-SEO, Retro-Vintage

One thought on “Önismeret – Dr. Bagdy Emőke videója

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .