A birsalma, vagy más néven birskörte, egy gyümölcs, melynek íze nyersen fogyasztva elég fanyar és kemény lehet. Annak érdekében, hogy a birsalma íze javuljon, javasoljuk a jól bevált birsalmás recepteket. Először ismerjük meg, mi kell a birsalma termesztéséhez és gondozásához. A birsalma napos helyen érzi jól magát. Pár tudnivalót összeszedtünk a birs.hu és a formatuja.hu honlapról ( TUDNIVALÓK A BIRSRŐL – BIRSALMÁS RECEPTEK) , amelyeket itt röviden ismertetünk.

Magyarországon számos rezisztens fajta létezik, mint például a CYDORA ROBUSTA®, LESKOVÁCI BIRS, VRANJA BIRS stb. Ezek a fajták kevés gondozást igényelnek és kevésbé fogékonyak a betegségekre.

Fontos a jó vízelvezetésű talaj és a rendszeres öntözés. A birsalma virágzása teljes napsütésre van szükség. A birsalma ültetése kicsi vagy nagy kertben is lehetséges, akár konténerekben is termeszthetjük ha szűkös a hely. A csemetéket november és március között telepítsük, amíg azok nyugalmi állapotban vannak. A birsalma virágzása májusra esik, a virágok fehér vagy kagylórózsaszínűek. A birsalma virága a rózsafélék családjának tagja.

A BIRS TERMÉSE A birs termése augusztusban érik be, és szeptemberben már szedhető. A birs termése nyersen fogyasztva eléggé fanyar és kemény, de sokféle módon felhasználható, például lekvár, szörp, vagy befőtt készítésére. A birsalma termése rendkívül gazdag vitamintartalmú, így érdemes minél több ételbe beépíteni.

BIRSALMÁS RECEPTEK – teljes leírás a cikk végén csatolt linkekre érhető el)

  1. Birsalmás lekvár: A lekvár készítéséhez szükséges hozzávalók: 1 kg birs, 1 kg cukor, 1 citrom leve és héja. A birsot megmossuk, lereszeljük, és cukorral, citromlével és héjjal együtt pároljuk, amíg a birs megpuhul. A lekvárt forraljuk, majd öntsük sterilizált üvegekbe.
  2. Birsalmás szörp: A szörp készítéséhez szükséges hozzávalók: 1 kg birs, 1 kg cukor, 2 citrom leve és héja. A birsot megmossuk, lereszeljük, és cukorral, citromlével és héjjal együtt állni hagyjuk egy éjszakán át. A következő nap forraljuk fel, majd szűrjük és öntsük sterilizált üvegekbe.
  3. Birsalmás befőtt: A befőtt készítéséhez szükséges hozzávalók: 1 kg birs, 1 kg cukor, 1 citrom leve és héja, 1 vaníliarúd. A birsot megmossuk, lereszeljük, és cukorral, citromlével, héjjal és vaníliarúddal együtt pároljuk, amíg a birs megpuhul. A befőttet sterilizált üvegekbe töltjük és forraljuk fel.

Ezeken kívül a birsalmát használhatjuk sütemények, pitek, desszertek és még sok más ételek elkészítéséhez is, és remekül párosítható más gyümölcsökkel és fűszerekkel is. A birsalmával készült ételek nem csak finomak, hanem egészségesek is, mivel magas rost- és vitamin tartalmuk miatt jót tesznek a bélrendszernek. A birsalmában található A-vitamin segít a látás és a bőr egészségének fenntartásában, míg a C-vitamin erősíti az immunrendszert. A birsalmát ajánlott fogyasztani a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint a fogyókúra alatt is, mivel alacsony kalória tartalmának köszönhetően segít a fogyásban.

BEVÁLT BIRSALMA RECEPTEK – BIRSALMÁS ÉTELEK

BIRS PÁLINKA KÉSZÍTÉSE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Kapcsolódó cikkek:

Vendéglátó rendszer – Lásd át üzleted 2 kattintással

A birsalmafa gondozása, ültetése, metszése és egyéb tudnivalók

Januári tennivalók a kertben

Februári tennivalók a kertben

Birs (Cydonia oblonga) alma vagy körte?

KÉRED A HÁZTARTÁSI TÚLÉLŐKÖNYV

Háztartási túlélőkönyv

INGYENES 

HANGOSKÖNYV SOROZATÁT?

Ha IGEN, akkor add meg az e-mail címed, és már küldöm is.

⇓ ⇓⇓ ⇓⇓ ⇓

 

Túlélő háztartás. Egyszerűen jobb – jobb egyszerűen. Mit jelent ez?

  1. Két út, egy cél – úton a túlélő háztartás felé
  2. Zsuzsa megváltoztatja az életét – egy majdnem igaz történet
  3. Időbeosztás – az eltűnt órák nyomában
  4. A kevesebb több. A selejtezés áldásairól
  5. Egy mindenkiért – mindenki egyért
  6. A takarítás (nem) végtelen történet
  7. Nagymosás, ahogy nagyanyáinktól láthattuk
  8. A Heti Bevásárlás
  9. A Konyha Meghódítása…

 

Kérem az ingyenes hangoskönyvet erre az e-mail címre:

Ha szeretnéd elolvasni az eredeti könyvet, akkor rendeld meg kedvezményesen itt –> Harmat Kiadó

 

Powered by WordPress Popup