önmegvalósítás

Az önmegvalósítás margójára – a Szociológus jól megmondja

Tök jó, hogy van egy olyan barátnőm, aki teljesen más mint én, máshogy látja a világot, és nem sajnál ennek hangot adni. Mindig nagyon várom az írásait és a véleményét.  Természetesen nem értek vele egyet most sem, de erről majd a következő bejegyzésben írok! Múlt heti témánk az önmegvalósítás volt. Mit gondol erről a Szociológus?

Fügedi Beáta: Az önmegvalósítás margójára

Sosem szerettem a sikerkönyveket, mert propaganda szagúak. Azért sem, mert azt a téves illúziót keltik az emberben, hogyha végigcsinálják a gyakorlatokat, betartják a protokollt, eljárják az esőtáncot, ha kitöltik az űrlapokat és a megfelelő ablaknál benyújtják őket, akkor eljő a kánaán, elérik az áhított sikert, önmegvalósulnak, dőlni fog a pénz és az elismerés, és minden szépben és jóban részük lehet, amit e materialista szemléletű nyugati típusú (emancipált!) fogyasztói társadalom nagyszerű eredménynek tekint ez egyén életében.

Ezek a könyvek egyszerű receptet adnak arra, mit kell tennünk. Töltsd ki a táblázatot, és ismerd meg önmagad! (Látszik, hogy Freud, vagy a görögök még nem ismerték a táblázatokat.) Így már tudod, mi van benned, szóval tegyél hozzá fél kg kemény munkát, 10 dkg bizalmat, 5 dkg kedvességet, végy ki a szekrényből egy tiszta (alig használt) ötletet, csomagold bele a hozzávalókat, és várj türelemmel, amíg megkel! Ha kész, gyújtsd be a sparheltet, és tedd be sülni! Pakold a fát szorgalmasan, közben mondogasd a megfelelő varázsigét, és meglátod, kisül a friss, ropogós siker! Ha valami nincs otthon, ne szégyelld, indulj érte a boltba tüstént!

Igen, valóban, a recept egyszerű, és jól működik. HA: adottak a feltételek. De mi van, ha te

Szibériában élsz, és a legközelebbi bolt több száz kilométerre van?

A sikerkönyvek nincs apró betűs rész, és nem tájékoztatnak arról, hogy az önmegvalósítás rögös útjain gyakran találkozunk majd olyan helyzetekkel is, amikkel nincs mit tenni. Mit tegyek, ha molyos a liszt? Ha nem kel meg a tészta? Ha befüstöl a konyhába a sparhelt?

Egy barátom egyszer elhatározta, hogy önmegvalósítja magát a munkája terén, mert elégedetlen a helyzetével. Mivel igen ügyes és talpra esett, e felől nem volt kétségem. Az új projecthez be szeretett volna iratkozni egy főiskolára. Heteken keresztül teljesen biztos volt benne, hogy először életében pontosan tudja mit akar. Már tudta, hogyan fogja megszervezni az idejét (mivel családja van, ez nem feltétlenül a legegyszerűbb feladat), miről fog szólni a szakdolgozata, és mi lesz az az újszerű (valóban az volt!) ötlet, amit kivitelez, ha meglesz a végzettsége. Igen jól hangzott a terv. Aztán nekilátott. Mivel már volt egy diplomája, a jelenlegi törvényi szabályozások miatt csak a költségtérítéses képzés jöhetett szóba. Megnézte a felvételi tájékoztatót, ahol kiderült, hogy az általa választott képzés ára olyan irreálisan magas, amit nem tudott, és nem is akart vállalni.

Egy grafikus ismerősöm mondta egyszer, hogy amikor pályát választott, eszébe nem jutott, hogy napokon át éjfelekig matricákat fog vagdosni. Mert az ügyfél számára az anyagot bizony nem csak meg kell tervezni, de le is kell gyártani. Ha nem, máshol rendel. Biztosan mindenkinek van olyan barátja, aki az emberi hülyeség, pénzéhség, vagy nemtörődömség miatt nem boldogul a szakmájában. Mit tegyen? Váltson szemléletet? Legyen ő is kókler, ahelyett, hogy lelkiismeretes marad? Vagy olyan embert, aki azért nem dogozik szívesen, miután önmegvalósult, mert elege van abból, hogy a fogyasztó társadalom által termelt egyszer használatos dolgokkal kell foglalkoznia. Ahol 2 hónapot bír ki a lábunkon egy cipő, és 1 évet se egy telefon. Igen, a márkás is. Igen, a fogyasztónak joga van az ő fejét ütni vele. Pláne, ha az áfacsaló.hu-n vagy az alibabán olcsóbb is. Vagy olyan embert akinek bejött az élet? Sikeres, jól keres, elismert. Közben a teljesítménykényszer, a presszió és a szoros határidők mellett alig van élete. Vagy egészsége.

Képzeljünk el egy sikerkönyvet, amiben le vannak írva az ilyen buktatók! Nem lenne túl sikeres… Talán elég lenne, ha csak annyit írnának, amennyiben megfogadod a tanácsokat és végig csinálod a gyakorlatokat, akkor TE megteszel minden tőled telhetőt, és akkor TALÁN nyílik rá esélyed, hogy úgy érezd: SIKERÜLT. De ha nem is érzed a sikert, azt mindenképpen megtapasztalhatod, hogy könnyebbé válik az életed. És megkapod az esélyt arra, hogy elégedett legyél az életeddel, és arra hogy legyenek boldog pillanataid. Megvennéd a könyvet akkor is, ha ez állna benne? Vagy nem üzlet az őszinteség? Van rá vevő?

Ha nem akarsz lemaradni, KATTINTS IDE!

About antikaotika

https://antikaotika.hu/mi-ez/ Antal-Pap Judit - antikaotika weboldalak - honlapkészítés - SEO SEO szakember, keresőoptimalizálás szakértő, web-designer, blogger Saját honlapok: Antikaotika, Antikaotika-design, Antikaotika-SEO, Retro-Vintage

One thought on “Az önmegvalósítás margójára – a Szociológus jól megmondja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .