A Szociológus ismét rendet rak a káoszomban

rendetlenség

Kedves Fügedi Beca újra lecsapta azt a labdát, amelyet fel sem dobtam, de nem bánom. Legalább nem hülyülünk el teljesen kisbabáink mellett. Minden felkiáltójelnél rá gondolok (hogy ki kell törölni, ha a használata nem indokolt)!!! Én ma behódolok tudásának, és újradefiniálok, definiálok, definiálok. Íme az üzenete:

„Definiáljunk, definiáljunk, definiáljunk!”

„Középiskolás földrajztanárnőm (tanárnőnk!) egyik kedvenc számonkérési elemének fontosságát sokáig nem értettem.

Ma definiálási kényszerem miatt még a legjobb barátaim és harcostársaim is kattantnak tartanak. A definiálás számomra a dolgok pontos meghatározása azért olyan fontos, mert ez ad lehetőséget arra, hogy elkülönítsünk egymástól különböző értékeket, célokat, folyamatokat, melynek eredményeképpen az átfogó, nagy maszlagból ki tudjuk emelni a számunkra fontos elemeket. (Aki nem hiszi, gondolja át a tudományos gondolkodás fejlődését, vagyis, azt, hogy hogyan alakultak ki a filozófiából szépen lassan a különböző tudományágak.) Ezzel a tudatosság szintjét emelve vagyunk képesek

Most a feltételek, motivációk, eszközök és célok közötti különbséget szeretném fókuszba helyezni.

A feltételek azok állapotok, amelyekből kiindulva szeretnénk elérni a céljainkat. Az eszközök azok az erőforrások, melyeket segítenek bennünket a célunk elérésében. A cél az az állapot, amelyet el szeretnénk érni. A motiváció az a belső vagy külső késztetés, ami miatt képesek vagyunk a meglévő erőforrásainkat a cél elérése érdekében összpontosítani.

Van még egy dolog, ami fontos: az állapotok ok-okozati viszonyának megállapítása. Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Azért eszünk, hogy éljünk, vagy azért élünk, hogy eszünk?

 Ilyenkor szokta mondani gyerekem: „Jaj, anya, ezt már tudom!” (Én is ezt mondtam apámnak, amikor a matekot magyarázta.) Én ilyenkor visszakérdezek: „Akkor miért nem így csinálod?”

Ennél fogva tehát: az alvás nem motiváció. Az alvás egy fontos feltétel megteremtésének eszköze (ez a kipihentség), vagy ha úgy tetszik, egy a cél elérését negatívan befolyásoló kiinduló állapot megszüntetése (a kimerültségé). Az időzítő használata pedig szintén eszköz, hiszen a kívánt állapot elérését segíti.

 Ma is adós maradok azzal, milyen a „jó” rend az én olvasatomban. Mert előtte szeretném, ha végiggondolnád:  

Mi motivál a rendre? Mármint arra, hogy rendet rakj. És mi motivál arra, hogy rendben élj?”  

Oké, akkor leegyszerűsítem a tudományos értekezést (ha jól értem):

 • ALAPÁLLAPOT: rendetlenség
 • OK: többféle lehet (a Pszichológus válaszol rovatban –még nincs olyan) + kialvatlanság
 • KÖVETKEZMÉNY: növekvő káosz
 • CÉL: kipihentség, rend
 • ESZKÖZÖK: alvás, sport helyett: időzítő
 • MOTIVÁCIÓ: belső igény vagy külső elvárás

Ezek alapján: MI MOTIVÁL A RENDRE? – Ki tud erre pontos választ adni?

Nekem hatalmas igényem van a rendre, mégis kell egy eszköz, ami motivál, vagy az eszköz már nem is motiválhat?

Kedves Szociológus!

Ha ezekre tudsz válaszolni, akkor kijavítom az összes bejegyzésem címét. Persze ehhez a saját kérdéseidre is válaszolnod kell! J

Egy kis idézet búcsúzóul:

 "Eddig a földön minden rendetlenség abból származott, hogy egyesek rendet akartak
 teremteni, minden piszok abból származott, hogy egyesek söprögettek is. 
Értsétek meg, az igazi átok ezen a világon a szervezkedés, az igazi boldogság 
pedig a szervezetlenség, a véletlen, a szeszély." (Kosztolányi Dezső)

“A Szociológus ismét rendet rak a káoszomban” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Továbbá: minden kérdésre mindenkinek személyes válaszokat kell adnia. Ha nem így lenne, mondhatnánk mindenkinek, élj úgy mint mi, és boldog leszel! Vagy: rakj mindig rendet, és nem lesz rendetlenség! Sokszor evidenciaként kezelünk dolgokat, amelyek nem működnek megfelelően, mégsem kérdőjelezzük meg őket. Nem azért, mintha feltétlenül jobb válaszokat tudnánk találni, mint a korábbiak, de ha szeretnénk jobb válaszokat, akkor fel kell tenni a kérdéseket.

  Illetve:Miért nem jó motiváció az eszköz: mert csak addig működik, amíg van varázsa. És minden csoda 3 napig tart. Én pl nem szeretek telefonálni. Természetesen vannak izgalmas és új kütyük, amiket szívesen kipróbálnék, mert azzal biztos jobb. De ettől nem fogom megszeretni a telefonálást.

  Válasz
 2. Nos, Kosztolányira reagálva: a természettudósok szerint a részecskék valóban a rendezettség állapotából a rendezetlenség állapota felé törekszenek, és energiabefektetés segítségével lehet a folyamatot a fordított irányba “terelni” (jaj, de pongyola voltam!) – ez az entrópia, A rendezetlenség ezek szerint a dolgok “nyugalmi állapota”. Vagyis Kosztolányi után kérdelek téged, Judit: mondd, mi bajod neked a rendetlenséggel? Csak nem nyugtalan a lelked a rendezetlenség állapotában?

  Válasz
  • Nagyon zavar a rendetlenség. Mint nemrég olvastam: a környezetünkben lévő rend/rendetlenség a belsőnk kivetülése. Ezt majd megnézem pontosan. Az, hogy a környezetemet uraló rendetlenségről írok, az csak álca. Igazából az egyik fő érdeklődési területem: rend az agyban és lélekben, céltudatos élet, ja és visszatérően: hogy működnek NORMÁLISÉK? – akik igazából nem is léteznek, csak az ideák világában. Ebből kiderül, hogy mi ellen harcolok igazából…

   Válasz
  • Az idézetben nem is annyira a rendezetlenség volt számomra az érdekes, hanem a rendcsinálók. Mindig iszonyattal hallgatom, amikor az ismerőseim valamilyen szélsőséges csoporttal szimpatizálnak, hogy “majd ők jönnek, és rendet csinálnak!” Na az ilyen rendből nem kérek. Lehet szidni a demokráciát, mert tele van hibával, nekem mégis fontos, hogy hagyjanak úgy élni, ahogy szeretnék, és ne kívülről mondják meg, hogy milyen a jó rend illetve rendszer. Majd azt mi megmondjuk. Ugye Bea?

   Válasz

Szólj hozzá!

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

KÉRED A HÁZTARTÁSI TÚLÉLŐKÖNYV

Háztartási túlélőkönyv

INGYENES 

HANGOSKÖNYV SOROZATÁT?

Ha IGEN, akkor add meg az e-mail címed, és már küldöm is.

⇓ ⇓⇓ ⇓⇓ ⇓

 

Túlélő háztartás. Egyszerűen jobb – jobb egyszerűen. Mit jelent ez?

 1. Két út, egy cél – úton a túlélő háztartás felé
 2. Zsuzsa megváltoztatja az életét – egy majdnem igaz történet
 3. Időbeosztás – az eltűnt órák nyomában
 4. A kevesebb több. A selejtezés áldásairól
 5. Egy mindenkiért – mindenki egyért
 6. A takarítás (nem) végtelen történet
 7. Nagymosás, ahogy nagyanyáinktól láthattuk
 8. A Heti Bevásárlás
 9. A Konyha Meghódítása…

 

Kérem az ingyenes hangoskönyvet erre az e-mail címre:

Ha szeretnéd elolvasni az eredeti könyvet, akkor rendeld meg kedvezményesen itt –> Harmat Kiadó

 

Powered by WordPress Popup