A birsalma, vagy más néven birskörte, egy gyümölcs, melynek íze nyersen fogyasztva elég fanyar és kemény lehet. Annak érdekében, hogy a birsalma íze javuljon, javasoljuk a jól bevált birsalmás recepteket. Először ismerjük meg, mi kell a birsalma termesztéséhez és gondozásához. A birsalma napos helyen érzi jól magát. Pár tudnivalót összeszedtünk a birs.hu és a formatuja.hu honlapról ( TUDNIVALÓK A BIRSRŐL – BIRSALMÁS RECEPTEK) , amelyeket itt röviden ismertetünk.
Magyarországon számos rezisztens fajta létezik, mint például a CYDORA ROBUSTA®, LESKOVÁCI BIRS, VRANJA BIRS stb. Ezek a fajták kevés gondozást igényelnek és kevésbé fogékonyak a betegségekre.
Fontos a jó vízelvezetésű talaj és a rendszeres öntözés. A birsalma virágzása teljes napsütésre van szükség. A birsalma ültetése kicsi vagy nagy kertben is lehetséges, akár konténerekben is termeszthetjük ha szűkös a hely. A csemetéket november és március között telepítsük, amíg azok nyugalmi állapotban vannak. A birsalma virágzása májusra esik, a virágok fehér vagy kagylórózsaszínűek. A birsalma virága a rózsafélék családjának tagja.
A BIRS TERMÉSE A birs termése augusztusban érik be, és szeptemberben már szedhető. A birs termése nyersen fogyasztva eléggé fanyar és kemény, de sokféle módon felhasználható, például lekvár, szörp, vagy befőtt készítésére. A birsalma termése rendkívül gazdag vitamintartalmú, így érdemes minél több ételbe beépíteni.
BIRSALMÁS RECEPTEK – teljes leírás a cikk végén csatolt linkekre érhető el)
- Birsalmás lekvár: A lekvár készítéséhez szükséges hozzávalók: 1 kg birs, 1 kg cukor, 1 citrom leve és héja. A birsot megmossuk, lereszeljük, és cukorral, citromlével és héjjal együtt pároljuk, amíg a birs megpuhul. A lekvárt forraljuk, majd öntsük sterilizált üvegekbe.
- Birsalmás szörp: A szörp készítéséhez szükséges hozzávalók: 1 kg birs, 1 kg cukor, 2 citrom leve és héja. A birsot megmossuk, lereszeljük, és cukorral, citromlével és héjjal együtt állni hagyjuk egy éjszakán át. A következő nap forraljuk fel, majd szűrjük és öntsük sterilizált üvegekbe.
- Birsalmás befőtt: A befőtt készítéséhez szükséges hozzávalók: 1 kg birs, 1 kg cukor, 1 citrom leve és héja, 1 vaníliarúd. A birsot megmossuk, lereszeljük, és cukorral, citromlével, héjjal és vaníliarúddal együtt pároljuk, amíg a birs megpuhul. A befőttet sterilizált üvegekbe töltjük és forraljuk fel.
Ezeken kívül a birsalmát használhatjuk sütemények, pitek, desszertek és még sok más ételek elkészítéséhez is, és remekül párosítható más gyümölcsökkel és fűszerekkel is. A birsalmával készült ételek nem csak finomak, hanem egészségesek is, mivel magas rost- és vitamin tartalmuk miatt jót tesznek a bélrendszernek. A birsalmában található A-vitamin segít a látás és a bőr egészségének fenntartásában, míg a C-vitamin erősíti az immunrendszert. A birsalmát ajánlott fogyasztani a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint a fogyókúra alatt is, mivel alacsony kalória tartalmának köszönhetően segít a fogyásban.
BEVÁLT BIRSALMA RECEPTEK – BIRSALMÁS ÉTELEK
- Klasszikus birsalmasajt dióval
- Diétás birsalmasajt cukor nélkül
- Birsalma krémleves
- Glutén és laktózmentes birsalmaleves
- Birsalmás csirke
- Kacsasült birsalmával
- birsalma szósz, mártás, főzelék
- Birsalma befőtt tartósítószer nélkül
- Birsalma chutney (csatni)
- Birsalma kompót
- Birsalmás palacsinta
- Birsalma lekvár
- Curiositas -az év tortája 2020-ban birs alapanyagokkal
- Rostos birsalmalé
- Birsalma köret
- Birsalmás pite recept
- Sült birsalma elkészítése, aszalt birsalma recept
- Birsalma tea
- Birsalmás sütemény receptek
- Birsalma szörp recept
BIRS PÁLINKA KÉSZÍTÉSE LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
Kapcsolódó cikkek:
Vendéglátó rendszer – Lásd át üzleted 2 kattintással
A birsalmafa gondozása, ültetése, metszése és egyéb tudnivalók
Hozzászólások mostanában