Itt a nyár. Nincs is jobb ilyenkor mint esténként kiülni a teraszra, a még mindig simogató de már nem perzselő melegben. Élvezni a csendet és a nappali forróság elmúltát egy pohár – amely lehet hagyományos borospohár vagy kristálypohár – kitűnő vörösbor társaságában.
Milyen borospoharat érdemes használni?
Gondolta volna, hogy az sem mindegy, milyen borospohárból kortyoljuk a nyári estéket megédesítő nedűt? A vörösborokat például ajánlott nagyobb méretű pohárból fogyasztani. Fontos, hogy minél nagyobb felületen találkozzanak a levegővel, hiszen ez segíti elő az aromák és ízek kibontakozását. Minél minőségibb a bor, amit iszunk, annál fontosabb, hogy a poharunk is méltó legyen hozzá, és nem csak esztétikai értelemben. Általában véve borospohár választásánál az alábbiakra érdemes ügyelni. Legyen vékony a szájpereme, hosszú kecses a szára, és legyen a pohár olyan könnyű, mintha a nyári szellő is elfújhatná. Természetesen egy megfelelő kialakítású kristálypohárnál ez a könnyed érzet ellenére sem fog bekövetkezni.
Fókuszban a kristálypohár
Egy mesterien kialakított kristálypohár eléri, hogy az illatok felemelkedjenek, és a pohár felső részében összegyűlve kihangsúlyozzák a különleges aromákat. Mindemellett elegáns, modern dizájnnal, a jó borokhoz illő finom vonalakkal rendelkezik. Nyugodtan kínálhatjuk benne a bort akár nagyobb vendégségek alkalmával, fogadásokon is. Érdemes olyan borospoharat keresni, amely kristályból és a hagyományos kézi üvegfújás technikájával készült. Ez a kétezer évnyi felhalmozódott tudás garancia a magas minőségre és az egyediségre.
Borospohár választásakor érdemes arra is ügyelnünk, hogy a szettben mindenfajta borhoz illő pohár legyen. Egy kifinomult borszakértő nem egyforma pohárból kortyolja a testes vörösborokat és egy üde, aromákban gazdag fehérbort. Egy nagyobb térfogatú, szélesebb szájú kristálypohár például lehetővé teszi a gazdag zamatok, illatok sokszínűségének kihangsúlyozását. Egy, az üveg szájánál enyhén keskenyedő széles csésze a levegőztetési folyamatnak tud nagyobb teret adni.
Ha tehát arra vágyunk, hogy úgy forgassuk és kóstoljuk a bort mint egy igazi sommelier, érdemes odafigyelnünk, hogy milyen poharat választunk hozzá! Nem csak a bórkóstolás: a megfelelő borospohár, illetve kristálypohár kiválasztása is művészet.
Tartalomhoz tartozó címkék: pohár kézzel készített
Hozzászólások mostanában