Keresztény önmegvalósítás – felebaráti szeretet helyett?

Részlet Christa Meves (1925) „Wahrheit befreit” (Az igazság szabaddá tesz) című könyvéből.

Igazán egészséges és épen maradó önmegvalósítás csak a tapasztalat józan elfogadása után kezdődhet el: az ember nem csupán nincs abban a helyzetben, hogy megváltsa önmagát, hanem itt a földön születése és halála között ki van szolgáltatva a természetnek, és nem marad más számára, mint kiegyezni sorsának nyomorultságával.

Mégis van a menekülésnek egy keskeny útja: elfogadni Isten ajánlatát, az ő 2000 évvel ezelőtt kinyilatkoztatott igazságát, és megváltását azok számára, akik ezt hittel elfogadják. Ebben az elgondolásban rejlik az átfogó és reális önmegvalósítás, mert ez az emberből mint a Teremtő teremtményéből indul ki. A Teremtőnek terve van az emberrel, égbetörő terve: valósítsa meg a földön az Ő országát, a szeretet országát. Értse meg a minden egyes embert személyesen, de természetfölötti módon szerető Istent (az ő kinyilatkoztatása szerint), és ezt tegye – a mennyei Atya iránti hálás szeretettel – élete központi feladatává.

Az emberiség minden fölfuvalkodott önmegváltási kísérletével szemben ez az önmegvalósításnak igazi alapeszméje. Minden önmegvalósítás első feltétele tehát: „Szeresd Uradat Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből” (Mt 22,37).

Ez az a lépés, amelynek az „árnyékkal” való minden küzdelem előtt meg kell történnie. A szerető, életet, sőt örök életet ajándékozó Isten iránti szeretetteljes hála teszi lehetővé, hogy az Istennek önként, szeretettel engedelmeskedő ember számára szabad út nyíljék aktív együttműködésre az isteni segítséggel.

Csak ennek a hitbeli lépésnek a megtétele után, a következő lépés – „szeresd felebarátodat, mint önmagadat” (Mt 22,39) – kapcsán tapasztalja meg az ember, hogy nem szabad önmagával megelégednie, mert akkor váratlanul Isten ellen fordulhat, és megmaradhat a bűnben.

Csak ez a keserű megállapítás teszi Krisztus megváltói tevékenységét megszabadító, lelkes örömmel köszöntendő fölismeréssé. Ez vezet a helyesen értelmezett – az összes önmegváltók által ígért (de be nem váltott) – lelki békéhez.

Teljes cikk: Keresztény önmegvalósítás – felebaráti szeretet helyett?

Forrás: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

KÉRED A HÁZTARTÁSI TÚLÉLŐKÖNYV

Háztartási túlélőkönyv

INGYENES 

HANGOSKÖNYV SOROZATÁT?

Ha IGEN, akkor add meg az e-mail címed, és már küldöm is.

⇓ ⇓⇓ ⇓⇓ ⇓

 

Túlélő háztartás. Egyszerűen jobb – jobb egyszerűen. Mit jelent ez?

  1. Két út, egy cél – úton a túlélő háztartás felé
  2. Zsuzsa megváltoztatja az életét – egy majdnem igaz történet
  3. Időbeosztás – az eltűnt órák nyomában
  4. A kevesebb több. A selejtezés áldásairól
  5. Egy mindenkiért – mindenki egyért
  6. A takarítás (nem) végtelen történet
  7. Nagymosás, ahogy nagyanyáinktól láthattuk
  8. A Heti Bevásárlás
  9. A Konyha Meghódítása…

 

Kérem az ingyenes hangoskönyvet erre az e-mail címre:

Ha szeretnéd elolvasni az eredeti könyvet, akkor rendeld meg kedvezményesen itt –> Harmat Kiadó

 

Powered by WordPress Popup