Az aggodalom megbetegít

A stressz és a túlzott aggódás fizikailag is megbetegíthet. A hosszú ideig fennálló negatív stresszhatások, ha azokat nem képes az ember kezelni, komoly betegségsorozat elindítói lehetnek. Idővel súlyos testi és lelki problémákat okozhatnak, amely rossz esetben az élet megrövidüléséhez is vezethet.

 

A stressz biológiai szempontból egy fenyegető helyzetre bekövetkező élettani válasz, de napjainkban inkább a szociális térben megjelenő fenyegetettségről van szó. Ez lehet a családi miliőben megjelenő pszichoszociális stressz vagy a munkahelyen kialakuló egzisztenciális stressz.

A stressznek két nagy fajtája van, az akut és a krónikus – mondta el a Heti Válasz Online-nak Dr. Hidasi Zoltán PhD neurológus, pszichiáter. Az akut stressz egy nagyobb, súlyosabb lelki megrázkódtatás következménye, míg a krónikus stressz hosszabb időn keresztül, heteken vagy akár éveken át tartó, de többnyire enyhe vagy hullámzó intenzitású. Az egészségre mindkettő veszélyes lehet, de a hétköznapokban egyértelműen a krónikus stressz okoz gyakoribb problémákat.

Az akut, rövid ideig tartó nagy megterhelés is okozhat lelki és testi tüneteket. Lelki tünet lehet a hirtelen fellépő stresszre, ijesztő helyzetre adott túlzott reakció és a poszttraumás stressz, amikor egy komoly megrázkódtatás után az érintett újra meg újra átéli a traumát. Akut stressz hatása alatt testi szövődmények is kialakulhatnak. Erre utalnak olyan közmondások, hétköznapi kifejezések, mint a megüt a guta, szívinfarktust kapok tőle vagy felmegy tőle a vérnyomásom. Ezek igazak orvosi értelemben is, hiszen valóban okozhat a stressz vérnyomásproblémákat, cerebrovaszkuláris (agyi ér eredetű) vagy kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségeket. Nehéz azt megbecsülni, hogy hány embert fenyeget a szívinfarktus a folyamatos stresszhelyzetek miatt, egy régebben készült, INTERHEART tanulmány elemzése szerint a bekövetkező szívinfarktusok 20-30 százaléka mögött húzódhat meg lelki stressz. A stressz a dohányzásnál alacsonyabb, de a magasvérnyomás-betegséggel és az elhízással nagyjából azonos mértékű rizikótényezőnek számít a szívinfarktus tekintetében.

Sokszor nagyon nehéz megtalálni az összefüggést a krónikus stressz és a különböző panaszok között – mondta Dr. Hidasi Zoltán. Itt is el kell különíteni a testi és a lelki szövődményeket. A lelki része elsősorban hangulati esendőségben, alvászavarban, döntéshozatali nehézségekben nyilvánulhat meg, de jellemező az elvégzendő feladatok miatti állandó aggodalom vagy a depresszió is. A testi panaszokat is nagyon nehéz nyomon követni. Ezzel foglalkozik a pszichoszomatika tudománya: valós testi panaszokat okozó betegségekkel, amelyeknek a hátterében többek között lelki okok, elsősorban krónikusan fennálló stressz áll. A pontos diagnózishoz és kezeléshez általában több orvosi szakág összefogása szükséges.

Számos krónikus stressz, depressziós szorongás okozta testi megbetegedés létezik, ilyen lehet a ….

Az eredeti cikket itt olvashatod tovább: Az aggodalom megbetegít

Forrás: valasz.hu

KÉRED A HÁZTARTÁSI TÚLÉLŐKÖNYV

Háztartási túlélőkönyv

INGYENES 

HANGOSKÖNYV SOROZATÁT?

Ha IGEN, akkor add meg az e-mail címed, és már küldöm is.

⇓ ⇓⇓ ⇓⇓ ⇓

 

Túlélő háztartás. Egyszerűen jobb – jobb egyszerűen. Mit jelent ez?

  1. Két út, egy cél – úton a túlélő háztartás felé
  2. Zsuzsa megváltoztatja az életét – egy majdnem igaz történet
  3. Időbeosztás – az eltűnt órák nyomában
  4. A kevesebb több. A selejtezés áldásairól
  5. Egy mindenkiért – mindenki egyért
  6. A takarítás (nem) végtelen történet
  7. Nagymosás, ahogy nagyanyáinktól láthattuk
  8. A Heti Bevásárlás
  9. A Konyha Meghódítása…

 

Kérem az ingyenes hangoskönyvet erre az e-mail címre:

Ha szeretnéd elolvasni az eredeti könyvet, akkor rendeld meg kedvezményesen itt –> Harmat Kiadó

 

Powered by WordPress Popup